TÉRKŐ LERAKÁSA

A térkő lerakásának lépései:

1. A megfelelő térkő kiválasztása
Garázsbeállók, járdák, kerékpárutak kialakítására elegendő a 6 cm-es térkő.
Állandó forgalomnak (teherautó) kitett utak, parkolók esetében a 8 cm-es vastagságú térköveket ajánljuk

2. Alapozás
Alapfeltétel a megfelelő teherbírású és vízelvezetésű fagyálló aljzat készítése.
Ehhez 40-80 cm mélységben a talaj ki kell szednünk. A tervezett szélektől kb. 30 cm-el szélesebbre szedjük ki és 1-2 %-os lejtéssel alakítsuk ki a megfelelő vízelvezetés miatt.

Ha a burkolat épülethez fog csatlakozni akkor mindig az épülettől kifelé kell lejtetni.

3. Fagyvédő/teherhordó réteg kialakítása
A következő teendő a teherhordó réteg kialakítása. Gyalogos forgalom esetén elegendő a 10-20 cm vastagság míg szegélygépkocsi forgalomnál 15-30 cm javasolt. Ez a réteg készülhet homokos kavicsból, zúzott kőből, és földnedves betonból is. A lényeg, hogy a felhasznált anyag agyagmentes legyen mert elszíneződést okozhat a burkolaton. Megfelelő víztartalom mellett egyenletesen tömöríteni kell a kész felületet.

4. Ágyazat kialakítása
A már elkészített teherhordó rétegre 0,2-0,4 cm szemcsenagyságú zúzalékból vagy homokos kavicsból készítsünk egy 3-4 cm vastag ágyazatot lehúzóléc segítségével.

Vegyük figyelembe hogy a végleges utolsó tömörítésnél még kb. 0,5- 1 cm-el a felület megsüllyed. Ezt a réteget nem kell tömöríteni.

Tipp: Mindig csak akkora felületet készítsünk elő amennyit az adott idő alatt le tudunk rakni.

5. A térkő lerakása
A lerakást általában a legmélyebb pontról és szélről magunk felé indulva kezdjük hogy a már elkészült ágyazatunk ne sérüljön meg. A lesimított burkolatágyra többé rálépni nem szabad. A térkő lerakásánál az esztétikus kivitelezés érdekében használjunk zsinórt, vagy lécet az egyenes fugavonal megtartásához. A fuga mérete 3-5 mm kell, hogy legyen. Színes térkövek esetén egyszerre több raklapból dolgozzunk a megfelelő színhatás elérése miatt.

6. Fugázás
A fugákat száraz és finom 0-2 mm szemcsenagyságú homokkal söpörjük be enyhén. A teljes telítettségű fugázást a bevibrálást követően kell majd elvégeznünk.

7. A burkolt felület ledöngölése (bevibrálás)
A tisztára söpört száraz felületet az erre alkalmas gumiborítású vibrátorral a szélekről kiindulva közép felé haladva addig döngöljük míg a megfelelő burkolatszilárdságot el nem érjük. Ezután a fugákat teljesen feltöltjük a homokkal

8. Gondozás – ápolás
A fugákat hosszabb időn át többször fel kell tölteni. Ha a térkövek elpiszkosodnak akkor keményebb seprűvel és folyóvízzel tisztíthatók.